Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кукери и Сурва 2015 - Перник

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Кукери и Сурва 2015 - Перник

  Кукерите са народна традиция на повече от 2000 години. Корените са езически вярвания, които към днешни дни са се трансформирали в следновогодишен обичай в много населени места особено около Перник и Радомир.

  Вечерта на 13 срещу 14 януари кукерите "излизат" по селата а в краят на месеца е традиционното вече шествие кукерски фестивал в Перник, където се събират понякога стотици състави.

  Палят се огньове, вдига се невъобразим шум от стотици звънци, барабани и чанове. Някои от кукерите носят по повече от 80 килограма по себе си.

  Село Люлин 13 януари вечерта 2015 година:
  VPetrov.photography

 • #2
  Перник се очертава като един от карнавалните градове на Европа. Под името "Сурва" градът представя най-голямото за България карнавално шествие, в което участват над 5000 участника и вероятно 100 000-на публика. Дълбоките езически корени отдавна са забравени и сега шествията на кукерите са част от пъстър карнавален калейдоскоп включващ грандиозно вечерно откриване с няколко сцени и два дни шествия, които включват не само типични кукерски състави но също и наши и чужди групи от розови барбита до такива достойни за карнавала в Рио.

  Фотограф: Венцислав Петров (VPetrov.photography)
  VPetrov.photography

  Коментар

  Зареждам...
  X