Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AUTOHOME OVERLAND

Свий
X
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • AUTOHOME OVERLAND

  02-02-2014, 01:33  - Искам да отида на къмпинг – какво трябва да имам?

  - Ти от къде си? Вече никой не ходи на къмпинг, всички ходят на експедиция!

  - Добре, какво ми е нужно?

  - Имаш ли RTT?

  - Какво е RTT?

  - Roof Top Tent.

  - И за какво ми е Roof Top Tent?

  - Никой няма да те взима на сериозно, ако нямаш една....  Общо взето този комичен разговор, заимстван от един световно известен експедиционен портал, представя много точно моето отношение към покривните палатки, когато изпивайки поредната бира с един добър приятел, чух за първи път за тях. Изпитите бири по никакъв начин не бяха повлияли на вродената ми пресметливост и самата идея да сложа на покрива на джипа едни 60-70 кг струващи 2-3 хиляди долара и осигуряващи пространство колкото в 3-ти лагер на Еверест... Стори ми се меко казано странно... После като видях с очите си, че сериозни хора го правят, останах още по-изненадан.

  И така, докато един ден на покрива на Патрула не се появи дълго чакания AUTOHOME OVERLAND…

  OVERLAND L е най-голямата палатка в гамата на AUTOHOME и изобщо най-голямата, която може да се купи в Европа. Това беше и причината за избора, тъй като имаме две деца, а тази палатка позволява комфортно спане на двама възрастни и две деца. А и AUTOHOME са ги измислили тези палатки, така че много-много двоумене за марката нямаше.

  Беше дълго чакан и още по-дълго избиран... И точно толкова тежък, колкото се очакваше да бъде...

  Вече знаех, че е нещо много хубаво, но още си нямах представа, колко и защо. От тогава измина доста време и все още това е най-добрата ни пътешественическа придобивка.


  Функционалност:

  Да се върнем на онази вечер с бирите, когато аз се чудих, какво и е предимството на тази палатка пред моята – десет пъти по-евтина и десет пъти по-лека. Естествено, първия аргумент беше, че се разпъва за две-три минути. ОК – казвам аз – аз не разпъвам палатка от вчера и се хващам на бас, че ще разпъна моята за не повече от пет! И знам, че съм прав. Ама друг път . Да, аз наистина ще разпъна старата си палатка за пет минути, но след като съм я извадил от багажника. После обаче тя трябва да се пригоди за нощувка – да се извадят и надуят дюшеците, да се извадят и подредят четири спални чувала, да се опънат въженцата – изобщо, както и да го въртиш си готов в най-добрия случай след 30-40 минути.

  Забелязвали ли сте колко е лесно да приспиш малки деца в колата и колко е трудно в леглото – е при дълъг път вечер аз мога да спра и да оправя всичко преди децата да се е събудили и просто да ги кача спящи горе. И после да пия бира в пълна тишина! Като споменах децата - ТЕ Я ОБОЖАВАТ!

  Сутрин процедурата е свързана с прибиране в тесните компресионни сакове на всяко от нещата и още по-тесния компресионен багажник на колата – тук вече час не Ви мърда в никой случай.

  В крайна сметка, истинското предимство на AUTOHOME се оказа не разпъването за две минути, а това, че за тези две минути вие разпъвате палатка готова за спане с всички подробности. А сутрин не просто събирате палатката за две минути, а сте готови за тръгване на път за две минути.

  Тук имам и дребна забележка към италианската марка, ако бяха направили система за сваляне на покривалото с цип, щеше да става не за минути, а за секунди и нямаше да трябва изобщо да се катеря по джипа. Знам че съм малко нахален , но истината е, че наистина могат да го направят два пъти по-лесно.

  Освен времето, все пак да не пропускаме и факта че палатка, четири шалтета и четири спални чувала успяват да заемат почти половината от всеки голям багажник. Нито едно от тях не заема място в моя....


  Комфорт:

  Тук "палатка" не е точно казано. Общо взето, ако жена ви твърдо е заявила, че в палатка няма да я вкарате, това е вашето решение. Аз, слава Богу, с Любимата такъв проблем никога не съм имал и затова смело давам акъл на потърпевшите .

  Първо, пода на палатката винаги е на равно, нещо което рядко се случва на земята. Второ, не спите на тънко шалте или неудобен надуваем дюшек, а на 5 см. дунапренен матрак с чаршаф от фин памук! Скъпо, а? Трето НЯМА КЛЕЧКИ, НЯМА БУБОЛЕЧКИ, НЯМА ПЯСЪК... всичко остава по стълбата, горе си е чисто като в спалнята ви. Да продължавам ли – има още.

  Проветрението е като в никоя друга палатка. Знаете ли защо делението на въздушните слоеве в метеорологията започва с двуметровия приземен слой – пробвайте покривна и нормална палатка и веднага ще разберете. Сутрин спокойно спите на затворено 1-2 часа повече от всички останали, а ако отворите и двете страни наOVERLAND получавате автоматично не класическа палатка, а класическа слънцезащитна шатра. И може да подремнете и в 2 следобед...


  Рентабилност:

  Тези палатки определено не са евтини. Не са и много популярни в България все още, въпреки че в Европа се виждат буквално на всякакви превозни средства, вкл. малолитражки от най-нисък клас. Да се върнем на България, тук къщичката върху покрива определено буди сериозен интерес у всички, които изобщо излизат навън. И както си е прието у нас, след един два общи въпроса за учтивост, първия по същество е: Колко струва? И отговора винаги буди недоумение, леко объркване и съмнения или в моята искреност или в моята вменяемост .

  Както и да е, цената на придобиване, както е добре известно, е само малка част от факторите, влияещи върху икономическата рентабилност на един продукт. Сега, когато пиша това ревю нашето семейство използваOVERLAND от 5 години и палатката все още е „като нова”. Тук ще обърна малко повече внимание – на първо място разбира се трябва да се спомене отличното качество на материалите използвани от AUTOHOME, но това не е всичко. Въпроса е по-скоро принципен. Плата използван в AUTOHOME OVERLAND е тежък памучен брезент с много голяма плътност – 420г/м2. Памука, за разлика от полиестера се амортизира в пъти по-бавно под влияние на слънчевата светлина. По тази причина за тази палатка може спокойно да се предвиди един експлоатационен срок от 20-тина години... Или да я използвате 10 и тя все още да е в отличен търговски вид за вторичния пазар.

  Това е едната страна – другата, която буквално възвръща инвестицията е това, че с покривна палатка почти няма ограничение на местата, на които може да нощувате. Така само за едно – две пътувания в Европа може да спестите от нощувки цялата похарчена за палатката сума. Давам конкретен пример: Веднага щом закупихме палатката, ние предприехме една семейна обиколка на Алпите - двама възрастни и две деца. За 18 дни в Европа ние използвахме платен къмпинг 2 пъти, а останалите нощувки ни бяха напълно безплатни. Една нощувка в къмпинг в Европа за четиричленно семейство струва около 30-35 Евро, или покривната палатка ни е спестила над 600 Евро само за това пътуване.

  Същото в голяма степен важи и за България –да, тук наистина на много места в планината или около морето не е проблем да разпънеш и палатка на земята, но не е точно така, когато пътувате и обикаляте страната. Опъването на палатка в центъра на Жеравна, Копривщица или Стария Пловдив е да кажем малко неудобно, което изобщо не се отнася за покривната палатка, която, особено когато е върху висок джип ви осигурява пълна самостоятелност и комфорт.

  От личния си опит мога да ви убедя, че високата цена на OVERLAND си струва всяка стотинка и нещо по-важно – ще ви върне всяка стотинка.


  Качество:

  Материалите използвани от AUTOHOME са класически и много качествени. По принцип аз мисля, че проектирането и изработването на една палатка не е rocket science, но AUTOHOME определено са си консервативни, от където и да го погледнеш. Системата почти не се е променила от преди 50 години и технологиите и използваните материали също. Май единственото съществено изменение е получила стълбата...

  Този подход, както може да се предположи, има своите предимства и недостатъци. Тежкият памучен брезент е изключително здрав и дълговечен и създава невероятен комфорт в палатката. Обработен е с водоотблъскващо покритие и целия покрив на палатката е от едно цяло парче плат, т.е. няма никакви шевове. Но все пак италианеца си е италианец – опънали са по един тигел за да зашият ципа за затваряне точно над възглавниците и при силен или продължителен дъжд точно там прокапва... За новите технологии споменах вече, така че не очаквайте да откриете подлепени шевове в тази палатка. Към средата XXII век може би....

  Решение разбира се има, и то много добро – Winter Hood. Тънко полиестерно покривало, което освен, че ще ви предпази и от най-свирепата буря е светлоотразително и значително повишава комфорта под лятното слънце. Но се продава отделно....

  Материалите и качеството на изработка, както казах са на високо ниво, нищо общо с китайските аналози, а от всичко прочетено по чуждестранните експедиционни форуми, явно изобщо погледнато AUTOHOME държат лидерството в това отношение и спрямо останалите си конкуренти.

  Не мога да си кривя душата, обаче и да не спомена, че завършването на детайлите явно не са приоритет за този бранш. Мрежата против насекоми, освен, че е едра и една специфична порода дребни комари успява да се промуши, и далеч не е от най-здравите и след няколко години употреба вече е прокъсана на доста места. Хубавото е, че е изцяло сваляем панел на велкро и лесно може да се ремонтира. Подобна „немърливост” открих и при фиксирането на допълнителните рейки, които държат вратата отворена като тента – пантите им са фиксирани със самонарезни рапидки в не особено дебел алуминиев профил... колко мислите изкараха при пулсиращ морски вятър... за домашно трябва да си ги смените сами . Дунапрененият матрак, макар и наистина много комфортен не е най-ефективното решение за палатка, тъй като същата изолация може да се постигне със значително по-тънък слой полимерна пяна, а това ще позволи съхраняването на повече спални аксесоари и багаж в затворено положение на палатката.

  За да бъда честен, това наистина са дреболии, просто аз ги сравнявам с най-високия клас алпийски палатки, където съм свикнал вниманието към детайлите направо да ти се набива на очи. Тук явно условията просто не го изискват.

  Общото ми впечатление е, че с AUTOHOME OVERLAND пътешествията с автомобил придобиват ново измерение. Пълна свобода, абсолютен комфорт и невероятна функционалност.


  Спецификация:

  Модел:
  AUTOHOME OVERLAND L

  Размери затворена:
  180х110х30 см

  Размери разгъната:
  180х220х110 см.

  Тегло:
  65 кг.

  Материали:
  50% памук/50% акрил, 420 г/м2

  Цена при официалния вносител за България – ЛИКОН ООД:
  4 250 лв.

  Предимства:
  • Изключителна функционалност
  • Отличен комфорт
  • Високо качество на материалите
  • Отичен дизайн
  • Отлична възвръщаемост на инвестицията
  Недостатъци:
  • За да издържи на силен дъжд, трябва да си закупите допълнително покривало
  • Някои от детайлите не са „доизпипани” на нивото което бих очаквал
  • Транспортното покривало се сваля сравнително трудно и при невнимателно отношение има склонност да се прокъсва по шевовете

  ...
  Прикачени файлове
  • Натиснете снимката за да я уголемитеИме:02.jpgПрегледи:1Размер:72.9 КБID:2852
  • Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMG_4382.JPGПрегледи:1Размер:1.04 МБID:2853
  • Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMG_7073.JPGПрегледи:1Размер:842.7 КБID:2854
  • Натиснете снимката за да я уголемитеИме:IMGP1038.jpgПрегледи:1Размер:54.7 КБID:2855

  Последно редактирано от icerunner; 04-02-2014, 12:21.
Зареждам...
X